Kilometerregistratie voor ZZP'ers

Het is weer tijd voor… je kilometerregistratie. 5 slimme tips voor ZZP’ers.

Hoe haal je het meeste uit je kilometerregistratie? Het einde van het jaar (en het 4e kwartaal) is weer in zicht. Tussen de kerstbomen en ballen door lonkt de jaarlijkse administratie alweer. Stel je het liever uit of ben je al lang klaar? Heb je al je  kilometerregistratie helemaal bijgewerkt? Hier een paar tips om geen voordelen mis te lopen en het jezelf vooral makkelijker te maken.

#1. Haal elke belastingcent uit je auto.

Gebruik jij een auto voor je werk, en heb je die op de zaak of privé? Lease of geen lease? En hoe zit het met de kosten en de btw? Er zijn veel verschillende regels waar je rekening mee moet houden als ondernemer. Op deze pagina van de belastingdienst staat gelukkig alles handig op een rij. Wist jij bijvoorbeeld al dat je voor de btw mag kiezen of je de auto tot privé bezit of ondernemingsvermogen rekent?
“Bezit of lease jij de auto privé? Dan mag je de btw aftrekken over de kosten van gebruik en onderhoud, van het percentage zakelijk gebruik. Is de lease of bezit van de auto zakelijk? In dat geval mag je btw aftrekken van aanschafkosten, leasekosten en de kosten voor gebruik en onderhoud.”
LET OP! Gebruik en onderhoudskosten mogen niet óók al zijn meegenomen in de leasekosten EN privégebruik is natuurlijk niet aftrekbaar.

#2. Fijn in de trein.

 Kilometerregistratie van Livemobility, ook gewoon in de treinHeb je geen eigen auto of reis je gewoon liever met de trein? Volgens de NS (lichtelijk bevooroordeeld misschien) bespaar je met de trein tot wel 30% op je reiskosten t.o.v. de auto. Daarnaast hebben ze tegenwoordig de NS-Business Card, ook voor ZZP’ers. Deze kaart heeft veel voordelen, zoals maandelijks achteraf gefactureerd worden met een volledige rittenregistratie, OV-fiets, Greenwheels en betalen voor de taxi met deze kaart. Op de website van de NS lees je alle voordelen op een rij.

#3. Fiets je rijk (en gezond).

Fiets jij regelmatig naar je vaste werkplek of opdrachtgever en worden deze kilometers nog niet vergoed? Dan kun je al deze kilometers aftrekken van de inkomstenbelasting. Gewoon als reiskosten onder “overige bedrijfskosten” à 0,19 euro per km. Je moet wel alle ritten met adressen en gemaakte ritten wel netjes in je kilometerregistratie bijhouden.

Even een rekenvoorbeeld: Stel, jij woont 5 km van je werkplek en gaat 4x per week daar naar toe? Dan fiets je toch al zo’n 168 km per maand en kom je op ruim € 380,- per jaar uit. Alle beetjes helpen toch?!

#4. Kilometerregistratie: Excelleren of automatiseren?Livemobility kilometerregistratie op de fiets

Moet jij al je ritten nog iedere keer handmatig in een Excel sheet zetten voor de belastingdienst? Dit kan een heel stuk makkelijker! Er zijn allerlei apps om je ritten te registreren, gewoon met je telefoon. Ze maken hiervoor gebruik van de GPS op je telefoon. Afhankelijk van welke vervoersmiddelen jij gebruikt is de ene app beter geschikt dan de ander.

Wil je voor zowel je autoritten, OV als op de fiets automatische kilometerregistratie dan kun je deze app gebruiken. De app draait gewoon op de achtergrond op je smartphone, waardoor je nergens aan hoeft te denken en met één klik al je ritten in Excel hebt staan.

#5. Autodelen kan je euro’s schelen.

Wil je wel af en toe met de auto kunnen, maar heb je die alles behalve dagelijks nodig? Waarom zou je dan nog een auto kopen? Deze trend krijgt steeds grotere vormen en daarom zijn er inmiddels talloze mogelijkheden om een auto te “pakken”. Al een aantal jaar kan je terecht bij bekendere namen als, Snapp-car Greenwheels en Connect-car. Daarnaast zijn de meer duurzame opties van elektrische deelauto’s in opkomst. Na Car-to-go komen er nu in verschillende steden meer opties bij, zoals Ionic car sharing van Hyundai. Zo zoef je zonder uitstoot van CO2 naar je afspraak en maak je meteen een goede indruk op bezoek bij je klant!

Succes met deze tips en vele veilige kilometers gewenst in 2018!