Duurzaam ondernemen volgens de van Dale

MKB Special: 3 redenen om niet duurzaam te ondernemen. (en 4 inzichten om dat wel te doen)

Is duurzaam ondernemen nog als een trend te zien of als pure noodzaak? Loop jij als ondernemer graag voorop of hou je het liever bij het oude? Volgens de Van Dale betekent duurzaam ondernemen letterlijk: “het op zich nemen het milieu weinig te belasten: actie ondernemen”. Ondernemen is risico nemen en dus is de vraag of duurzaam ondernemen het risico waard is. Op welke inzichten baseer jij uiteindelijk je keuze?

Geen prioriteit, niet rendabel of te hoge investering.

Hoe belangrijk is duurzaam ondernemen voor jou als ondernemerUit onderzoek van de ING blijkt dat 25% van de MKB bedrijven niet doet aan duurzaam ondernemen. Het grootste gedeelte van deze groep vindt het geen prioriteit of denkt er niet over na. Vervolgens bepalen de kosten vooral de keuze. De vaak hoge investeringen maken het moeilijker om duurzame keuzes ook rendabel te maken.

Voor deze bedrijven is duurzaam ondernemen dus geen onderdeel van de strategie. Oordeel aan de hand van onderstaande inzichten zelf of dit een verstandige keuze is.

TIP! In onze gratis whitepaper gaan we verder in op de kosten en de kansen van duurzaam ondernemen in het MKB.

#1 Volg de trends en wordt “trendlenig”!

Het MKB Servicedesk introduceerde vorige maand de term “trendlenig”. Dit deden zij in een artikel over innoveren op basis van trends. Kort gezegd, blijf structureel op de hoogte van de belangrijke trends in je vakgebied. Dit klinkt vanzelfsprekend. We lezen de vakbladen, spreken met branchegenoten etc. Maar neem jij de trends ook planmatig mee in je strategie? Want in de praktijk zien we dat er toch nog vaak ad hoc op trends wordt gereageerd.

De belangrijkste tips uit het artikel gaan ook op voor duurzame trends:
→ Omarm de jaarlijkse Top-Trendlijstjes op duurzaamheid. Deze vormen een mooi startpunt voor jouw strategie.
→ Plan een wekelijks momentje om de belangrijkste nieuwe trends op te zoeken.
→ Stel een lijst op van de relevante personen, websites, vakbladen en mediakanalen voor duurzame trends.

#2 Duurzaam ondernemen kan je afkijken.

Duurzaam ondernemen door innovatieve bedrijven

Uit het vervolgonderzoek van de ING onder MKB bedrijven blijkt dat innovatieve bedrijven duurzaamheid juist strategisch inzetten. Deze groep ondernemers wordt gedreven door de betere positie t.o.v. de concurrentie.

De drie keer hogere CO2-reductie bij deze groep bedrijven komt uit duurzame mobiliteit. De CO2 uitstoot neemt af door bijvoorbeeld meer elektrische auto’s in het wagenpark. Ook worden werknemers gestimuleerd om op de fiets naar het werk te komen. Ook natuurbehoud biedt kansen. Dit kan goed worden gerealiseerd door samenwerking met natuurorganisaties. Die willen maar al te graag samen met bedrijven projecten opzetten. Dit levert voor beide partijen een mooie kans zich beter te positioneren.

#3 Heb je alle feiten op een rij?

Duurzaam ondernemen met de Mobiliteitsscan

Voor bijna een derde van de MKB’ers is duurzaamheid dus geen prioriteit. Hierdoor wordt er ook niet of nauwelijks onderzocht wat eigenlijk de kansen zijn. Maar ook bij de bedrijven die wel al duurzame keuzes maken, zien we regelmatig dat deze kennis ontbreekt. Voordat er een keuze kan worden gemaakt over elektrische auto’s of fietsen is onderzoek nodig.

Speciaal voor het MKB heeft Livemobility de Mobiliteitsscan ontwikkeld. Deze scan brengt de huidige vervoersbehoefte van het bedrijf in kaart. Vervolgens wordt in een uitgebreid rapport het huidige beleid vergeleken met alternatieve invullingen van het vervoer. Zo heb je als bedrijf in korte tijd de feiten op een rij van de potentiële kostenbesparing èn CO2-reductie.

#4 De overheid staat aan jouw kant!

Tot slot, het Kabinet Rutte III staat aan jouw kant. Deze heeft in het regeerakkoord een CO2-reductie van 49% in 2030 (ten opzichte van 1990) opgenomen. De komende jaren komen er meerdere stimuleringsprogramma’s en wetgevingen voor duurzaam ondernemen. Zowel binnen NL als de EU zijn er vaak subsidies waar ondernemers gebruik van kunnen maken.

Is het al tijd voor actie? Ondernemen!