livemobility-ontwikkelingen-app-duurzame-mobiliteit

Livemobility app ontwikkelingen April 2018

Hi allemaal, mijn naam is Davy. Ik ben verantwoordelijk voor de IT bij Livemobility. Ik krijg vaak de vraag naar de ontwikkelingen van onze mobiliteitsapp. Daarom zal ik vanaf nu regelmatig een blog schrijven, zodat jullie op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Het is alweer twee jaar geleden toen Wouter en ik onze ideeën uitwerkten tot een test applicatie. Het bleek een proces van vallen en opstaan. En nog altijd lopen wij regelmatig tegen de weerbarstige praktijk aan. Dit is het lot van een startup, zo blijkt.

Denk nu niet dat dit ons tegenhoudt in onze missie: duurzame mobiliteit mogelijk maken voor iedereen! Of je nu op fietsafstand van je werk woont of een vertegenwoordiger bent, iedereen kan duurzaam reizen. Soms heb je gewoon net dat duwtje nodig van een mooie beloning. Hier werken wij hard aan. Vanachter ons bureau in Amsterdam werken onze ontwikkelaars dag in dag uit om de software beter te maken. Daarnaast zijn Wouter en Dirk regelmatig op de koffie bij (potentiële) klanten om samen een stap te zetten naar een duurzame toekomst. Joffrey laat dit zien via onze website en social media. En dat lukt! Bedrijven van groot tot klein willen deze stap maken en vragen ons om hulp.

Welke ontwikkelingen heeft onze software gemaakt?

Laat ik beginnen bij het begin. We hadden onze app voorbereid op het vastleggen van ritten. Dit vormde de basis tot inzicht, want hoe weet je anders hoeveel kilometer je per maand op je fiets zit? Zo begon onze eerste belangrijke ontwikkeling: Verbeteren van het algoritme.

Algoritme

Mocht je geen idee hebben wat dit betekent, hierbij een korte samenvatting. Ons algoritme is een set regels die bepaalt wat de eigenschappen van een rit zijn. Ging je met de fiets of met de auto bijvoorbeeld? Is het een woon-werkrit of juist privé? En wanneer moet je GPS aan en wanneer uit? Al deze vragen worden beantwoord door ons algoritme. En hoe beter het algoritme des te beter jouw rittenoverzicht. Lees hier hoe dit algoritme voor jou kan werken.

We werken altijd aan verbeteringen, want ons algoritme is nooit af.

Samengestelde ritten

Een goed voorbeeld van deze verbetering zijn onze samengestelde ritten. Het is je misschien opgevallen dat sommige ritten niet één maar twee ritnummers hebben.

Samengestelde-ritten-Livemobility-Desktop

Hierboven zie je dat 4 ritten het nummer 17155 hebben. Dit zijn zogenaamde samengestelde ritten. Zo betreft dit een rit waarbij ik eerst naar het station fiets, vervolgens de trein neem en het laatste deel van de reis met de (OV) fiets afleg. Samen vormt dit één woon-werkrit. Dit wordt vanzelf herkent door onze software.

Automatische adresaanvulling

Het kan voorkomen dat je je telefoon niet op zak hebt. Of je het handiger vindt om te typen op je laptop. Daarvoor hebben wij de Livemobility Desktop ontwikkeld. Deze applicatie werkt in iedere internetbrowser en is een handige backup als je je telefoon bent vergeten. Veel gebruikers controleren hier wekelijks hun ritten in en sturen deze door naar hun manager. Handig als reisdeclaratie!

Het bleek alleen minder handig als je regelmatig handmatig je woon-werkritten wilde invoeren. Dus vult de app nu automatisch je adresgegevens in als je je woon-werkrit handmatig wilt toevoegen. Dat scheelt een paar keer klikken!

Automatisch goedkeuren van woon-werkritten

De twee bovenstaande toevoegingen komen samen in onze volgende functie. Het automatisch goedkeuren van woon-werkritten. Bij Instellingen in de mobiele app kun je deze functie nu heel eenvoudig activeren. Zodra de app je woon-werkrit heeft herkend, zal deze automatisch worden goedgekeurd. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken over het goedkeuren van je dagelijkse ritten van en naar kantoor. Heel eenvoudig en direct zichtbaar voor je manager. Je reiskostendeclaratie was nog nooit zo makkelijk.

Punten verdienen

Wij geloven in het belonen van groen gedrag. Want zeg nou zelf, een complimentje is altijd leuk om te krijgen. Zo’n compliment geven wij graag in de vorm van punten. Des te meer punten, des te beter jij hebt nagedacht over je eigen mobiliteit! Zo kun jij laten zien hoe goed je bezig bent. Uiteraard spaar je deze punten niet voor niets. We bieden namelijk een webshop aan waar je je punten kunt uitgeven aan te gekke cadeaus. Dit is een klein gebaar voor iedereen die meehelpt om Nederland duurzamer te maken.

Toekomstige ontwikkelingen

Zoals eerder aangegeven staan wij niet stil. Onder andere door te blijven werken aan verbeteringen op basis van jullie feedback! Dus help ons hiermee en wordt onderdeel van de Livemobility familie. Deze maand komen we met een fantastische toevoeging aan Livemobility Desktop. Een toevoeging die past bij het vergroten van inzicht in je persoonlijke en bedrijfsmobiliteit… Ik houd het voorlopig nog als een verrassing maar over een maand kunnen al onze gebruikers en klanten zien wat het is! Want zij krijgen altijd de laatste updates! Op de achtergrond en uiteraard voor niets…

Schrijf je dus direct in voor onze nieuwsbrief en lees als eerste over deze nieuwe feature!

Tot snel bij de volgende update!

Groeten, Davy