Fietsen naar je werk werpt z’n vruchten af!

Eindeloos lange files, vertragingen en drukte in het openbaar vervoer, om gek van te worden. Maar waar ligt dan de oplossing? Misschien wel in iets meer sportiefs, namelijk fietsen naar je werk! En waarom is fietsen naar je werk zo goed voor je? Lees het hier.

Waarom is fietsen naar je werk zo gezond?

In eerste instantie zorgt fietsen voor een goede conditie, maar dat natuurlijk niet alleen! Het zal je wellicht versteld doen staan van hoe iets simpels als fietsen zoveel voordelen met zich meebrengt. Fietsen heeft om te beginnen naast het lichamelijke, ook een goede uitwerking op je geestelijke gezondheid. Op deze manier geeft fietsen je meer energie en zorgt het ook voor een euforisch gevoel.

Zo zorgt het regelmatig fietsen van lange afstanden voor vetverbranding en krijgen het lichaam en de geest de gelegenheid om te ontspannen. Dit resulteert in een vermindering van stress en geeft ook een verbetering van de doorstroming van het bloed. Daarnaast gebruik je tijdens het fietsen verschillende spiergroepen en ontwikkel je zo je spieren. Kortom, fietsen naar je werk werpt dus écht z’n vruchten af en houdt je vitaal! Wil je meer lezen over vitaliteit, lees dan mijn blog over het thema van vorige maand.

Hoe goed zijn we al bezig?

Tegenwoordig fietsen er 5 miljoen mensen en worden er 14 miljoen fietsritten afgelegd per dag. Hiermee voorkomen we dagelijks een uitstoot van 7000 ton CO2. Wat levert het fietsen verder nog op? Uit onderzoek is gebleken dat 500 miljoen woon-werkverkeer autoritten per jaar korter zijn dan 7,5 kilometer. Dat kan anders.. zo scheelt 5% meer fietsen namelijk al 40 miljoen liter brandstof en 80 miljoen CO2 per jaar! Daarnaast is een leaserijder maar liefst 32 keer duurder dan een fietsende werknemer. En hoeveel fietsen denken jullie dat er passen op één parkeerplaats? Het antwoord op deze vraag is 20. Zo loont het dus om vaker de fiets naar je werk te pakken! Hoe vaak fiets jij al naar je werk?

Wat betekent het fietsen naar je werk voor de productiviteit?

Fietsen is natuurlijk goed voor de gezondheid, maar wat doet het eigenlijk voor de productiviteit? Uit onderzoek blijkt dat werknemers die regelmatig 30 minuten fietsen maar liefst 13% fitter zijn! Daarnaast zijn ze veel productiever, wat neerkomt op een kostenbesparing van €368,- per medewerker per jaar. En wanneer werknemers fitter zijn, zijn ze ook minder vaak ziek. Zo neemt het ziekteverzuim dan ook af met gemiddeld 1,3 dagen per jaar, wat zorgt voor een besparing van €200,- tot €400,- per dag.

Is er ook een Nationale Fiets naar je Werk Dag? 

Nou, wat leuk dat je het vraagt die is er zeker! Op 31 mei van dit jaar om precies te zijn. Op deze dag organiseert FiscFree voor de 12e keer de ‘Fiets naar je Werk Dag’. Deze dag is in het leven geroepen om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de fiets als vervoermiddel naar het werk.

Jullie hebben dus nog een goede maand om je hier mentaal op voor te bereiden en met een zelfvoldaan gevoel op je werk aan te komen. Ik zou zeggen veel succes en onthoud; wanneer je de verstandige keuze maakt om je fiets uit de schuur te pakken en van A naar W(erk) te fietsen dat je lichaam je zeker zal belonen voor je sportieve gedrag! Ook kun je nog kans maken op een gloednieuwe Gazelle CityGo TeamNL fiets wanneer je je hier aanmeldt voor de Nationale Fiets naar je Werk Dag.