Werken, werken en nog eens werken, zometeen krijg je nog een.. Burn-out!

Langdurig ziek zijn of misschien zelfs een burn-out krijgen, omdat je er even helemaal doorheen zit op je werk. Werkstress is bovendien beroepsziekte nummer één. Wat kunnen werkgevers hieraan doen? Of een nog belangrijkere vraag, hoe kunnen ze dit voorkomen? Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Hoe staat de huidige situatie ervoor?

Als we kijken naar cijfers van het CBS, TNO en Arboned dan zijn de cijfers niet bepaald om over naar huis te schrijven. Zo meldt jaarlijks namelijk 14,6% van de werknemers burn-outklachten. En zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt daardoor langdurig thuis te zitten.

Afbeeldingsresultaat voor werkstress 2,4 miljard

De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden maar liefst op 2,4 miljard euro begroot. Het aantal burn-outs neemt ook toe. Met als gevolg dat werkgevers hun zieke werknemers moeten doorbetalen, terwijl ze niet productief zijn. Des te belangrijker is het dus om je werknemers vitaal te krijgen en te houden.

Zo leidt een heftige burn-out gemiddeld tot 242 dagen verzuim, wat dus eigenlijk meer lijden met een lange ‘ij’ is. Helaas kan jouw bedrijf hier ook onder lijden. En aangezien een gemiddelde burn-out zo’n 60.000 euro kost, is dat geld wat je natuurlijk veel liever bespaart!

Wat kun je als werkgever doen om een burn-out te voorkomen?

De aanpassing van de welzijnswet in 2014 heeft ervoor gezorgd dat werkgevers verplicht zijn om maatregelen te nemen om psychosociale risico’s als burn-out en stress te voorkomen. Zo moet je als werkgever niet alleen werknemers ondersteunen, maar ook een risicoanalyse uitvoeren. Daarnaast is de dialoog aangaan met werknemers erg belangrijk en het ontwikkelen van een burn-outbeleid.

Afbeeldingsresultaat voor burn out

Uit het onderzoek van KU Leuven blijkt dat een gezonde werkomgeving en een aangename werksfeer een belangrijke basis vormen tegen een burn-out. Daarnaast vertelt het onderzoek dat een goede sfeer onder collega’s, meer autonomie en voldoende kansen voor werknemers om zichzelf te ontplooien tot aangenamer werk en minder stress leiden. Als werkgever is het dus van belang dat je veel waarde hecht aan de autonomie en zelfontplooiing van je werknemers! Maar bovenal zorgt voor een gezonde werkcultuur om zo te laten zien dat je het welzijn en de gezondheid van je werknemers belangrijk vindt.

En daarin spelen gezonde en groene vervoerskeuzes ook een belangrijke rol! Livemobility kan hier goed bij helpen. Zo zorgt onze app ervoor dat je na een maand al inzicht krijgt in de vervoersbehoeften van je bedrijf. Ideaal dus om te kijken wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen om je werknemers gezond te houden.

Bij een gezonde werkcultuur kun je als werkgever denken aan thema’s als beweging, bijvoorbeeld via een fietsenplan. En gelukkig helpt het kabinet hier ook een handje mee. Fietsen wordt dus alleen maar aantrekkelijker gemaakt en dat is goed nieuws voor jou, je werknemers en de zomer natuurlijk!

Is het eigenlijk al bijna zomer?

Ja, nog 2 dagen om precies te zijn. Tijd dus om je werknemers wat vaker op de fiets te krijgen! Heel toevallig is het morgen de warmste dag van deze week. En met temperaturen tot 28 graden klinkt dat dan toch wel als de perfecte afsluiting van de lente, niet? Dat maakt het misschien net dat beetje makkelijker om je fiets uit je schuur te pakken richting werk!