Zo snel was je nog nooit op je werk!

Luchtvervuiling, eindeloos lang in de file staan van en naar je werk, we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Wat kunnen we eraan doen? En hoe kun je nou zo’n woon-werkrit veel sneller afleggen? Het antwoord op deze vraag is de elektrische fiets!

Waarom zou je elektrisch fietsen naar je werk?

Een veel voorkomend probleem is de file van en naar je werk. De gemiddelde Nederlander woont op zo’n 14 kilometer van zijn werk. Zo’n afstand lijkt ver, maar is natuurlijk een piece of cake voor je als je een elektrische fiets hebt! En terwijl je dan lekker ontspannen fietst kun je tegelijkertijd ook meer genieten van de omgeving. Maar ontspannen of niet, je moet bij elektrisch fietsen nog steeds je eigen lichaamskracht gebruikt om vooruit te komen. De elektromotor geeft namelijk de aanvullende kracht om de snelheid te vergroten. Oftewel, zo werk je ook nog eens aan je conditie! En je bent er in de stad zelfs sneller mee dan een auto, omdat je overal zo makkelijk tussendoor glipt.

Hoe populair zijn elektrische fietsen?

De opkomst van de elektrische fiets is een flinke trend geworden. Uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK blijkt dit ook. De elektrische fiets wordt ook steeds meer verkocht. Zo zijn er in 2016 maar liefst 271.000 verkocht. Als er gekeken wordt naar de populariteit van bepaalde merken, komt er duidelijk naar voren dat de topmerken: Batavus, Gazelle, Giant, Koga en Sparta de meeste elektrische fietsen verkopen. Daarnaast voorspelt TNO een grote toekomst voor de elektrische fiets: ‘het houdt ouderen mobiel, zorgt voor minder autokilometers en mensen gaan vaker lange afstanden fietsen’. De elektrische fiets is dus bezig aan een flinke opmars!

Welke typen elektrische fietsen zijn er?

Om te beginnen is er de elektrische stadsfiets, ook wel de urban e-bike genoemd. Deze fiets kan een actieradius van 70 km bereiken en heeft een topsnelheid van 25 km/u.

Daarnaast is er de razendsnelle elektrische fiets. En razendsnel is deze fiets zeker met een snelheid van 45 km/u en een actieradius van boven de 200 km. Dus als je een keer aan de late kant bent, kun je met deze fiets alsnog makkelijk op tijd komen op je werk.

Ook vouwfietsen zijn tegenwoordig elektrisch. De elektrische vouwfiets is perfect om mee te nemen in de trein of in de auto. Deze fiets haalt een snelheid van 25 km/u en heeft een actieradius van 100 km.

Een typisch Nederlands exemplaar is natuurlijk de bakfiets. Wanneer je veel wilt vervoeren of het nu gaat om kinderen of boodschappen dan is de elektrische bakfiets een goed alternatief. Deze fiets heeft net als de vouwfiets een snelheid van 25 km/u en een actieradius van 100 km.

En als laatst is er de elektrische fiets zonder ketting. Een fiets kan volledig elektrisch worden aangedreven, wat een fietsketting overbodig kan maken. Deze kettingloze fiets heeft een topsnelheid van 25 km/u en een actieradius van 60 km.

Er zijn dus aardig wat verschillende soorten om je van A naar B te verplaatsen en dat maakt het moeilijk om een keuze te maken. Het is daarom zeker aan te raden om eerst een proefrit te maken, zodat je erachter kunt komen welke elektrische fiets er het beste bij jou past! Wat is jouw ideale elektrische fiets?

Wat kost zo’n elektrische fiets eigenlijk? buy, cash, coins

De prijs van een elektrische fiets loopt heel erg uiteen. Zo heb je fietsen van €600,- maar ook van €3000,-. Dus je zal je spaarvarkentje hoe dan ook toch wel enigszins aan moeten spreken om er eentje aan te schaffen. De prijs hangt onder andere af van het type, het vermogen, de kwaliteit van de accu, de uitvoering van de fiets en het merk.

Tegenwoordig heeft 16% van de Nederlanders een elektrische fiets en slechts 7% van hen gebruikt deze om mee naar werk te reizen. Nog veel te weinig dus.

Wanneer zou je met een elektrische fiets naar je werk gaan?

Waarschijnlijk fiets je wel eens, maar doe je dit nog niet (zo vaak) naar je werk. Wat weerhoudt je daarvan? En wellicht doe je dit een stuk sneller wanneer je een elektrische fiets van je baas krijgt. Goed nieuws, dat kan ook! Maar weet jouw werkgever eigenlijk al dat ze een fiets van de zaak mogen aanbieden? Tip van Livemobility; vraag eens aan je werkgever of je bedrijf is aangesloten bij het Nationale Fietsplan.

Gelukkig valt de fiets ook onder zakelijk woon-werkverkeer. Zo is de onbelaste vergoeding op dit moment 19 cent per kilometer. Dus kun je aan je werkgever vragen of hij of zij 19 cent per kilometer wil vergoeden, mochten ze dit nog niet doen. Staatssecretaris Van Veldhoven pleit hier ook voor. Bij een volle werkweek van 40 uur is dit al ruim €600,- per jaar. Zeker de moeite waard om te vragen dus. Is je werkgever nog niet overtuigd? Gebruik dan onze app om je werkgever te laten zien hoeveel kilometer je fietst en CO2 je bespaart met je woon-werkritten! Je kunt hier een account aanmaken.

Worden fietsers ook beloond?

Jazeker, groene en gezonde vervoerskeuzes worden beloond met punten! Althans zo werkt dat bij Livemobility. Als je meer wilt weten over hoe dat in z’n werk gaat met onze app dan kun je dat hier lezen.

Naast het milieuvriendelijke, bespaar je met een elektrische fiets natuurlijk op brandstof, onderhoud en parkeergeld. Oftewel je houdt zo meer geld over. Dus een goede investering is het zeker!

En de zomer is net begonnen dus wanneer je die extra calorieën wilt verbranden en ook nog eens sneller wilt zijn, is de elektrische fiets dus een perfect alternatief voor zowel woon-werkverkeer als vrije tijd. Zo beloon je jezelf ook op die manier met een afgetraind lichaam!