Livemobility-header-elektrische-bedrijfsauto

Elektrische bestelauto’s, jouw volgende bedrijfsauto?

We lezen de laatste veel over de laatste elektrische auto’s van Audi, Hyundai en uiteraard Tesla. Maar wat nou als je iedere dag met gereedschap onderweg bent? Dan rijd je dagelijks waarschijnlijk met een diesel bestelauto. Je ziet vaak een Volkswagen Caddy of een Ford Transit als keuze. Ook bij deze bestelauto’s staat de techniek niet stil. De techniek van elektrische personenauto’s is vaak heel goed toe te passen in bestelauto’s. Zo laat Nissan bijvoorbeeld zien met hun elektrische bestelauto e-NV200. De techniek komt overeen met hun bestverkochte elektrische auto; de Nissan LEAF. Zo komt dit elektrische busje volgens de NEDC meetmethode 280km ver. Dit nemen wij met een korreltje zout en de gebruikersdata laat zien 195km haalbaar is.

Niet voor iedereen

Natuurlijk is dit niet hét busje voor koeriers of andere gebruikers die op een dag het hele land doorkruisen. Maar juist dit type auto’s wordt ook ingezet in de eigen regio. Dan is de 200km veelal voldoende. Bedenk je goed dat 200km per dag betekent dat je ruim 40.000km per jaar rijdt. Daarbij gaan we uit van het feit dat de bedrijfsauto niet tussendoor wordt bijgeladen. Als installatietechnicus of bouwvakker is het vaak prima mogelijk om de auto een paar uur bij te laden. Dan red je al snel 350km per dag (zo’n 75.000 km per jaar). Red jij dat met je bedrijfsauto?

Welke elektrische bestelauto’s zijn beschikbaar?

Wij zijn de markt ingedoken opzoek naar de beschikbare elektrische bestelauto’s. Hierbij hebben wij niet alleen gekeken naar de beschikbaarheid maar ook de praktijk actieradius achterhaald. We zien met name de Frans-Japanse combinatie Renault-Nissan vertegenwoordigd in ons lijstje.

Streetscooter Work

De meest opvallende is misschien wel het merk Streetscooter. De Streetscooter Work is ontwikkeld voor DHL maar is sinds kort beschikbaar voor iedereen. Het voordeel van deze elektrische bedrijfsbus is dat er een vrije opbouw mogelijk is. Ook hier wordt gebruik gemaakt van bestaande techniek. De aandrijflijn komt namelijk van een BMW i3.

 

Peugeot Partner Electric & Citroën Berlingo Electric

De elektrische Peugeot en Citroën zijn broertjes van elkaar. De ene met een leeuw op de neus en de ander dubbele pijlen. Verder zijn de twee elektrische bedrijfsauto’s volledig gelijk aan elkaar. We zien dan ook geen verschil in de praktijk actieradius van deze busjes.

Renault Master ZE

De grootste bestelbus van ons overzicht is de bekende Renault Master. Er kan maar liefst 22m3 vervoerd worden in deze bus. Met het grote accupakket komt de Renault in de praktijk 120km ver. Dit accupakket is met een normale lader in 6 uur weer opgeladen. Toch is de grote laadruimte een koop- of lease-argument.

Renault Kangoo ZE

Tevens van Renault maar nu een maatje kleiner, de Kangoo ZE. Deze bestelauto komt een stuk verder op een volle accu, in de praktijk namelijk 165km. Uiteraard heeft deze Kangoo minder laadruimte dan zijn grote broer Master. Maar daardoor veel geschikter voor stedelijke omgeving of als je minder spullen meeneemt.

Nissan e-NV200

De absolute topper in dit segment is de Nissan e-NV200. Door gebruik te maken van de accutechniek van de nieuwste Nissan LEAF heeft hij de grootste actieradius. Zo komt hij in de praktijk 195km ver. Mocht je ooit in New York zijn geweest dan herken je de auto als de taxi in deze stad.

Duurder maar ook slimmer

De aanschafprijs is nog altijd hoger dan de conventionele bestelbus maar de voordelen van een elektrische bestelauto zijn groot:

  1. Zeer lage onderhoudskosten, door het ontbreken van bewegende motoronderdelen. Er hoeft tenslotte geen olie of andere vloeistoffen bijgevuld te worden. Daarnaast rem je veelal niet met de remmen maar op de regeneratiefunctie. Zo wordt de elektromotor omgekeerd gebruikt om de accu bij te laden.
  2. Subsidiemogelijkheden, veel gemeenten hebben flinke subsidies beschikbaar voor elektrische bestelauto’s. Zo geeft de Gemeente Amsterdam maar liefst tot € 10.000,- aanschafsubsidie. Dit maakt het verschil in aankoopbedrag een stuk kleiner.
  3. Lage of geen brandstofkosten, met stijgende dieselprijzen is het tanken van je diesel geen pretje. We lijken weer naar het prijsniveau van 2014 te gaan waar we ruim € 1,40 per liter betaalden. Met een aantal zonnepanelen op het dak van je huis of bedrijf kun je deze kosten echt tot een minimum beperken. Dan rijd je op gratis zonne-energie. Bij 30.000km per jaar scheelt je dit al snel € 3.000,- per jaar (verbruik 7,5l/km).
  4. Enorme verlaging CO2-uitstoot, het is mogelijk om je uitstoot te verlagen met 75%. Dit hebben wij laten zien bij verschillende klanten waaronder de Provincie Gelderland. Zo scoor je punten bij je klanten en helpt het om de volgende stap te zetten op de CO2-prestatieladder.

Hoe ga jij de volgende stap zetten in duurzaamheid?

Het aanbod in elektrische bestelauto’s wordt niet voor niets groter. De vraag om binnenstedelijke distributie te verduurzamen komt vanuit veel gemeenten en plaatsen. Dit zal steeds vaker betekenen dat diesels niet langer welkom zijn in de binnenstad. Daarbij heeft dit invloed op de restwaarde van auto’s met een dieselmotor.

Te vaak wordt nog gedacht dat een elektrische bestelauto geen optie is in verband met de actieradius. Wij laten middels een mobiliteitsscan zien dat in de praktijk minder kilometers worden gereden dan men denkt. Zo maak je dit soort bedrijfsbeslissingen niet langer op je gevoel maar laat je praktijkdata voor je werken. Zie hoe groot de voordelen voor jou en je bedrijf zijn.

Meer informatie

Wij hebben een informatieve leaflet voor je ontwikkeld die je hier kunt downloaden. Hierin vind je alle bovenstaande elektrische bedrijfsauto’s in één overzicht. Veel plezier ermee! Heb je vragen hebben over de aanschaf, subsidies of mogelijkheden om een elektrische bedrijfsauto in te zetten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.