ga jij met de trein of met de file

Reizen met de trein is nu nog makkelijker!

Nooit meer op saldo reizen met NS Flex. Daarnaast ook nog eens betaald krijgen tijdens je treinreis? Wie wilt dat nou niet. Zo blijkt uit Brits onderzoek dat meer forenzen werken tijdens hun treinreis. Steeds vaker willen werkgevers hun medewerkers met de trein laten reizen. Reistijd wordt zo werktijd.

Betaald krijgen en naar je werk reizen

Vorige week zijn de cijfers bekend gemaakt van het onderzoek van de University of the West of England. Hieruit is gebleken dat goede wifi meer mensen aan het werk zet tijdens hun treinreis. Zo’n 54% van de reizende Britten werkt tijdens zijn treinreis als er een goed wifi-netwerk beschikbaar is in de trein. Tevens is gebleken dat tijdens werktijd meer medewerkers reizen en doorwerken. Een nadelig puntje is dat het steeds drukker in de treinstellen wordt…

Een soortgelijk onderzoek is ook uitgevoerd in Nederland door de NS in 2017. Hier zijn de cijfers helaas een stuk lager. Dit komt overigens door overvolle treinen, weinig zitplek en/of oplaadpunten in de trein. Toch zou het verbeteren van de mogelijkheden tot werken in de trein de drukte kunnen helpen verspreiden. Om zo in de spits de drukte te helpen afnemen en zorgen voor flexibele werktijden.

Medewerkers met de trein

Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers standaard een ov-jaarkaart aan. In totaal worden er al ruim 500.000 NS business card gebruikt in Nederland. Bedrijven hebben hierbij verschillende keuzemogelijkheden uit NS abonnementen. Je kan bijvoorbeeld een jaarkaart aanschaffen waarbij jouw medewerkers onbeperkt kunnen reizen. Vaak is dit een dure keuze en is een abonnement waarbij je alleen betaald voor de gemaakte reiskosten aantrekkelijker. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid medewerkers binnen het bedrijf. Zo geeft de NS je korting als meer abonnementen afsluit.

Als duurzaam bedrijf zijn wij natuurlijk heel blij dat steeds meer bedrijven de trein gebruiken als reismogelijkheid. Zo brengen wij met z’n allen de uitstoot van co2 fors naar beneden. Toch zien wij nog altijd bedrijven die duurzamer kunnen reizen. Zij lijken nog niet overtuigd van de voordelen van de trein. Dit terwijl wij zien dat medewerkers die de trein pakken vaker fietsen. Van en naar het station bijvoorbeeld. Deze medewerkers komen zo vaker in beweging en blijven fitter. Wil je jouw medewerkers ook in beweging krijgen, lees dan hier onze blog met handige tips.

NS introduceert Flex

De NS lanceerde op 3 september hun nieuwste reisproduct genaamd NS Flex. Daarmee is het voor medewerkers op korte trajecten en extra gunstig om de trein te pakken. Dit reisproduct maakt een einde aan de verplichte borg van € 10,- of € 20,-. Je betaalt achteraf de gemaakte kosten in één keer in plaats van vooraf per treinrit. Deze kosten zijn te volgen in een handig app waarin je een limiet in kunt stellen. Deze app is gebruiksvriendelijk voor iedereen en NS Flex kan door iedereen gebruikt worden. Een voordeel is dat je niet langer aan abonnementskosten vast zit.

Tijdens het aanmelden voor een NS Flex heb je keuze om het reisproduct uit te breiden met verschillende abonnementen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit weekend-, dal-, altijd-voordeel. Deze abonnementen zijn handig voor medewerkers die vaker met de trein reizen. Let wel op dat dit reisproduct alleen aan te schaffen is op een persoonlijke ov-chipkaart. Daarnaast betaal je ook eenmalig € 10,- servicekosten bij het aanmelden.

ga jij met de trein of met de file

De voordelen van buiten de spits reizen

Waarom zou jij met de trein gaan, elke ochtend in die drukte terwijl de auto voor de deur staat? ProRail-topman Pier Eringa gaf aan dat het aantal reizigers de komende jaren met 45% gaat stijgen. ProRail is druk bezig om dit op te lossen. Zo investeert ProRail tot 2030 zeker 20 miljard euro in vernieuwing van het spoor. Daarnaast wil Prorail reizen buiten de spits goedkoper maken om de drukte te verspreiden. Jij kan hier bij helpen door buiten de spits te reizen. Dit scheelt een hoop reiskosten en irritatie. En in de trein kan jij alvast beginnen met werken.

Reizen met de trein biedt veel voordelen. Ik zet er graag 4 voor je op een rijtje:

  • Je reistijd is korter, omdat je niet meer in de file staat.
  • Je bent meer in beweging doordat je gaat fietsen of lopen naar de trein.
  • Je draagt bij aan het milieu, omdat de trein geen co2 uitstoot.
  • Je komt ontspannen aan op je werk. Vergeet de stress van het drukke verkeer. Start je ochtend lekker met een verse bak koffie en lees alvast je e-mails door op je laptop.

“In Alaska rijden de treinen wel als het sneeuwt”

De trein blijft natuurlijk een veel besproken topic op social media. De meeste reactie gaan via Twitter of Facebook. Gelukkig is de NS is erg actief op deze kanalen. Dagelijks krijgen zij te maken met vertragingen of andere klachten en dan stromen de tweets binnen. Uiteraard weet de NS hier goed mee om te gaan. Vaak zijn zij enorm snel met reageren en geven zij de leukste reacties. De klantenservice gaat er erg adrem mee om. Ik vond een pagina met een aantal van de grappigste reacties. Je ziet meteen dat de medewerkers van de NS op een super luchtige manier omgaan met de soms ongenuanceerde reacties op social media. Wij houden ervan!

Ik kan iedereen aanraden om de trein af en toe te pakken. Het is heerlijk ontspannen en vaak veel sneller dan je denkt, zeker naar grote steden. Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt!