met zijn alle in de file

Met z’n alle in de file!

Gisterenochtend stond je waarschijnlijk weer in de file. Wetende dat het de hele week weer dit feest zal zijn. Zucht… Wij Nederlanders staan massaal met zijn allen in de file. Elke ochtend sluiten wij weer braaf achteraan. Wat kunnen wij hier aan doen en waarom pakken wij niet de fiets of de trein?

Steeds meer file

De ANWB heeft geconcludeerd dat de files met 20% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.  Er komt steeds meer asfalt bij, maar gaat dit de files oplossen? Verkeershoogleraar Immers zegt dat dit geen oplossing is. Wel gelooft hij in het invoeren van prijsmechanismes tijdens de spits. Het nieuwe kabinet wil dit voorzichtig gaan testen met vrachtverkeer. Naast het vele verkeer, hebben files nog andere oorzaken. Zo ontstaan er steeds meer files door ongelukken op de weg. Vele van ons ergeren zich aan telefoongebruiker tijdens het autorijden, maakt iedereen zich er wel eens schuldig aan. Dit is echter één van de grootste aanleidingen van ongelukken in het verkeer. Daarmee is het een belangrijke reden voor het ontstaan van files.

telefoon gebruiken achter het stuur

Hoe kan jij de file vermijden?

Gisteren heb je op onze Social Media (Facebook, Instagram en Twitter) een aantal tips gehad hoe je files kan vermijden. Start je dag bijvoorbeeld met een bakje koffie en een routeplanner. Hierdoor voorkom jij dat je midden in de spits moet rijden. Ga daarnaast eens na hoever je van jouw werk woont en of er andere reismogelijkheden zijn. Neem bijvoorbeeld een keer de trein of pak met dit lekkere weer de fiets. Vraag je manager om flexibele werktijden of regel een vaste thuiswerkdag. Ten slotte zou je ook eens een keer met een collega mee kunnen carpoolen. Dit scheelt een auto op de weg en uitstoot van CO2. Carpooling wordt steeds populairder! De ANWB en radio BNR starten samen het platform Spitsbrekers en gaan opzoek naar het slimste bedrijf waar de spits wordt gemeden.

Woon je verder van je werk? Pak dan eens de trein! Reistijd wordt dan werktijd. En de NS maakt het steeds makkelijker om af en toe de trein te gebruiken. Lees hier hoe makkelijk je kunt reizen met de trein.

Knelpunten top 5  – 1e halfjaar 2018

2017
1 A27 Utrecht -> Breda Lexmond – Noordeloos 1
2 A4 Amsterdam -> Den Haag Roelofarendsveen – Hoogmade 2
3 A4 Den Haag -> Amsterdam Leidschendam – Zoeterwoude n.v.t.
4 A4 Den Haag -> Rotterdam Delft – Ketheltunnel n.v.t.
5 A58 Breda -> Eindhoven Moergestel – Oirschot 4

Bron: ANWB Verkeersinformatie

Haast, haast en nog eens haast!

Het gebeurt ons dagelijks dat wij net te laat in de auto stappen en toch snel op ons werk willen zijn. Dat is lastig in ons klein land met veel auto’s op de weg. Ook al hebben wij de beste wegen van Europa. Door de drukte komen wij vaak te laat. Het gebeurt mij nog te vaak dat ik op de snelweg in de file sta en er genoeg automobilisten zijn die denken sneller te zijn door continu van baan te wisselen. Of snel over de vluchtstrook langs te schieten om net even eerder de afrit te bereiken. Dit werkt natuurlijk niet!

Misschien zouden wij wat minder moeten haasten en onze tijden beter inplannen. Sluit niet langer iedere dag aan in de file. Geniet ook eens van je autorit onderweg naar huis zonder stress. Gebruik de tips van hierboven en je zal merken dat je minder in de file staat. Succes!