gemeente

Een betere gemeente begint bij jezelf.

We zijn met z’n allen meer en meer bezig met duurzaamheid. Zo vindt driekwart van de Nederlanders het belangrijk dat bedrijven en organisaties een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij, milieu en het welzijn van mensen. Opvallend in het Dossier Duurzaam is dat ruim de helft van de mensen vindt dat organisaties te weinig communiceren over duurzaamheid. Met andere woorden, er zijn steeds meer mensen die duurzaamheid belangrijk vinden maar dit niet terugvinden bij organisaties. Dit is een enorme kans voor organisaties om te laten zien hoe duurzaam zij zijn. Hoe geldt dit voor de gemeenten waar men woont? Hier verwacht je als inwoner toch in ieder geval het goede voorbeeld?

Grote steden worden steeds drukker. Met name jongeren trekken massaal naar de grote stad. Dit legt druk op de wens naar duurzaamheid in de grote gemeenten. Bovendien is het steeds lastiger om met de auto de stad in te komen. Hierdoor worden alternatieve vervoerswijzen belangrijker. Dus vroegen wij ons af welke gemeentes er al bewust bezig met duurzame mobiliteit?

Vervoer in een gemeente.

Van gemeenten wordt verwacht het goede voorbeeld te geven in duurzaamheid. Zo hebben we in de grote steden al veel deelfietsen en/of auto’s tot onze beschikking. Bijna overal kan je wel een ov-fiets van een groot NS station pakken. Dit is heel eenvoudig met je persoonlijke ov-chipkaart. Daarnaast rijden er ook steeds meer elektrische bussen. Zo rijden Connexxion en GVB al met elektrische bussen. Ze willen dit in 2020 nog verdubbelen en de elektrische bussen inzetten op drukke trajecten. De meeste elektrische bussen rijden nu rond bij Schiphol.Afbeeldingsresultaat voor elektrische bus schiphol

Zelf pak ik af en toe de tram als het regent. Dan blijf ik droog en gebruik ik toch de meest duurzame optie! Normaal gesproken pak ik mijn fiets, maar welke mogelijkheden heb ik nog meer?

In sommige steden staan deelscooters. Hiervan is Felyx een goed voorbeeld. Felyx is een jong bedrijf dat 100 elektrische deelscooters in Amsterdam heeft geplaatst. Zo kun jij voor €0,30 per minuut de scooter huren met jouw smartphone. Dit gaan wij binnenkort zelf proberen, uiteraard lees je onze ervaring hier! Tot slot hebben we nog deelauto’s als vervoer binnen een gemeente. Een bekende is Car2go uit onder andere Amsterdam waarbij je de auto reserveert en opent met jouw smartphone. Deze auto (een piepkleine Smart) rij je al voor €0,31 per minuut. Een geweldige mogelijkheid als je wel de vrijheid van een auto wil ervaren maar niet met de vaste kosten opgezadeld wilt worden.

Toch geen bewuste keus.

Veel grote gemeente tonen te weinig ambitie op het gebied van duurzame mobiliteit. Dit blijkt uit de analyse van Natuur en Milieu. Slechts 4 van de 32 onderzochte gemeentes scoorden ‘goed’. Dit is best schokkend als je kijkt wat er allemaal mogelijk is. Bovendien verwacht je van je gemeente dat zij duurzaam bezig zijn met bijvoorbeeld deelfietsen en auto’s. Een oplossing kan zijn om parkeren duurder te maken in de gemeente. Dan wordt het minder aantrekkelijk om met de auto te komen. Ook zie ik vaak dat er te weinig laadpalen zijn voor elektrische auto’s. Waar moet je je elektrische auto dan opladen? Wij schreven pas nog over de stijging in verkoop van elektrische auto’s, dan zijn er ook meer laadpalen nodig. Helaas is in minder dan de helft van de onderzochte collegeakkoorden plannen voor elektrisch rijden. Dit moet beter!

Volkswagen

Een mooi voorbeeld van management-by-example dat de gemeente zou kunnen volgen, zijn de veranderingen bij Volkswagen.

Managers bij Volkswagen moeten namelijk verplicht in elektrische auto’s rijden. De topman bij Volkswagen, Herbert Diess, zegt namelijk: “We kunnen onze klanten niet de les lezen dat ze zuinige, schone auto’s moeten kopen en dan zelf in een zware SUV komen voorrijden”. Verschillende autofabrikanten, waaronder Volkswagen, zijn al steeds meer bezig met de verkoop van elektrische auto’s om zo aan de nieuwe wet van de Europese Commissie te voldoen. Vanaf 2020 mogen in Europa geproduceerde auto’s in gemiddeld nog 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Volkswagen zit in 2018 op een gemiddelde uitstoot van 118 gram. Werk aan de winkel dus.

Naast dat het rijden in hun eigen elektrische auto’s een prima reclame is voor Volkswagen, is dit ook een mooi voorbeeld van ‘een beter milieu begint bij jezelf’. Dit geldt ook voor de gemeenten. Zij kunnen de mobiliteit in hun gemeente wel duurzamer willen maken, maar als zij zelf flink blijven bijdragen aan de uitstoot, waarom zouden wij dan onze gewoontes veranderen?

Jij bent de baas over jouw gemeente!

Veel huishoudens scheiden al plastic, papier en GFT afval. Zo maakt de gemeente het afval duurzamer. Tegenwoordig vind je in de grote steden al verschillende containers waar jij het afval kan scheiden. En ook in kleinere dorpen krijg je plastic zakken in jouw brievenbus om zo plastic te kunnen scheiden. Hoewel al deze mogelijkheden er zijn vanuit de gemeentes zijn, zijn wij zelf verantwoordelijk voor het scheiden van afval.

Duurzame mobiliteit is helemaal niet moeilijk. Wij kunnen zelf kiezen voor de duurzaamste keuze. Pak eens de fiets voor kleine afstanden. En als jij lekker wilt gaan shoppen is het toch heerlijk om met de trein te gaan in plaats van de auto. Na een hele dag wandelen kan je lekker ontspannen in de trein. Zo maak je een bewuste keus en het scheelt vaak veel tijd en parkeergeld. Door al deze bewuste keuzes en kleine gedragsveranderingen maak jij de gemeente gezonder en schoner. Zelf vind ik het heerlijk om de fiets te pakken naar het centrum. Ik fiets zo naar mijn favoriete winkels en na een dagje shoppen weer terug naar huis. Succes met je volgende keuze!