classic vespa design

Eindelijk! De eerste e-scooter van Vespa

Vespa, ‘s werelds bekendste scootermerk, gaat dan ook eindelijk een elektrische scooter uitbrengen. Deze e-scooter krijgt de naam Vespa Elettrica. Vanaf deze maand is hij verkrijgbaar, maar enkel via speciale sites. In November gaat de reguliere verkoop in Europa van start. De scooter wordt overigens geproduceerd in de fabriek in Pontedera, waar in 1946 ook de allereerste Vespa van de band rolde.

Schoner, zuiniger en krachtiger

De milieueisen worden steeds strenger. Hierdoor werken zowel scooter- als autofabrikanten hard aan schonere en zuinigere motoren. Ook Vespa heeft met deze veranderende eisen te maken. Vandaar dat zij zich eindelijk bezig houden met elektrische scooters en met dit model zijn zij zeker geslaagd! Niet alleen is de e-scooter schoner en zuiniger, maar is de Elettrica ook technologisch zeer indrukwekkend. De Elettrica heeft een continu vermogen van 2 kW, met een piekvermogen van 4 kW. Dit zorgt ervoor dat de Elettrica sterker is dan de traditionele 50cc motoren en dat zal vooral blijken uit de acceleratie snelheid. Op een volle accu wordt een rijbereik van minimaal 100km gegarandeerd. Dit kan zelfs oplopen tot 200km, afhankelijk van de gekozen aandrijving. Het opladen van een volledig lege accu duurt vier uur. Volgens Vespa kan de accu zo’n duizend keer volledig worden opgeladen, wat zich vertaalt in een rijbereik van 50.000 tot 70.000 km. Daar kan de gemiddelde scooter bestuurder zo’n 10 jaar zijn woon-werk verkeer op rijden!
De Vespa Elettrica e-scooter

Slimme systemen

De traditionele wijzerplaat heeft op de Elettrica plaats gemaakt voor een LCD beeldscherm. Het beeldscherm toont o.a.: de rijsnelheid, een batterijmeter, de temperatuur, een smartphone koppeling, etc… Het koppelen van je smartphone aan de scooter brengt ongelofelijk veel mogelijkheden met zich mee. Denk hierbij aan: actuele verkeersinformatie, melding over verkeerscontroles, GPS navigatie een track & trace systeem en nog veel meer! vespa-elettrica-zilver-blauw LED e-scooter Naast het beeldscherm heeft Vespa software ontwikkelt met kunstmatige intelligentie. De scooter zal zich hierdoor ontwikkelen en aanpassen aan zijn bestuurder. De fabrikant zegt daarover: “De scooters zullen zich straks bewust zijn van mensen en andere voertuigen in de omgeving. Ze zorgen ervoor dat de bestuurder mogelijke gevaren en kansen beter kan waarnemen en leveren realtime kaart-updates en verkeersinformatie aan.” Daarnaast leren de scooters hun bestuurders door en door kennen: ze herkennen hen ook zonder sleutel, anticiperen op hun rijgedrag en maken contact met andere apparaten en voertuigen op de weg. Of de eerste exemplaren van de Elettrica met deze software worden uitgerust is nog onduidelijk.

Vespa’s e-scooter in Nederland

In Nederland hebben wij 136 Vespa dealers. Wij gingen langs bij dealership ScooterCity in Amsterdam en stelden ze een paar vragen over de nieuwe Vespa. Wat vind u van het design van de Elettrica vergeleken met andere e-scooters? “Bij Vespa zit het design altijd wel goed, dus daar verwachten wij wel veel van.” Wat verwachten jullie van de verkoop, zullen veel jongeren deze scooter kopen of juist niet? “De vraagprijs is van zeer grote invloed of deze scooter populair zal worden onder jongeren.” Hoe denken jullie over elektrische scooters in het algemeen? “Over de elektrische scooters die wij nu verkopen, zijn wij heel erg tevreden. Wij hopen dat wij dat ook zullen zijn over de elektrische Vespa.”

Afbeeldingsresultaat voor scootercity

Zelf proberen?

Volgende week proberen wij zelf de elektrische deelscooter van Felyx. Zo ervaren wij zelf eens hoe zo’n e-scooter rijdt. Ben je benieuwd naar deze rijtest? Schrijf je dan in op onze blog zodat je deze blog niet mist!