Klantcase: Beter op weg Haarlem

+50.000 spitsmijdingen door bedrijven en medewerkers

Beter op weg Haarlem

De Stichting Beter op weg’ zet zich in om het duurzame woon-werkverkeer voor grote en kleine bedrijven gelegen in de Waardepolder te stimuleren. Aanleiding is groen licht voor de bouw van een fietsbrug over de Industriehaven als directe ontsluiting van het hartje centrum van Haarlem met het Figee terrein in de Waardepolder.

Om werkgevers en werknemers hierin mee te nemen hebben de wethouders van duurzaamheid en Economie, respectievelijk Cora-Yfke Sikkema en Joyce Langenacker ervoor gekozen een Stichting beter op weg in het leven te roepen. In het bestuur hebben Bruno Giebels , voorzitter IKH, Faridah Azimullah MKB-Haarlem en Hans Groen, Voorzitter Eigenaren van Figee zitting genomen.

Woon-werkverkeer

Waar gaat het nu precies om? Het idee is bedrijven, werkgevers en werknemers uit te nodigen om op een andere manier dan met de auto naar het werk te gaan in de Waarderpolder.  Het mooiste is om gebruik te maken van de fietsbrug die hartje stad direct met het Figee terrein verbindt, dan wel door gebruik te maken van het OV of nieuwe manieren van vervoer zoals elektrische taxi’s, deelfietsen en meer.

Dé mobiliteitsapp voor woon-werkverkeer

Voor de diverse vervoersopties wordt de app van Livemobility gebruikt die de gebruikers via hun werkgever aangereikt krijgen. Naast de rittenregistratie maken medewerker gebruik van het dashboard wat informatie geeft over het persoonlijke reisgedrag. De app geeft bovendien informatie over hoeveel sneller, duurzamer en fitter je wordt door de fiets boven een ander vervoermiddel te kiezen.

Waarom kiezen voor Livemobility?

Na het vergelijken van verschillende apps bleek Livemobility de enige applicatie met automatische rittenregistratie voor elke vervoersvorm. “Uit ervaring met andere leveranciers wist ik dat het handmatig starten en stoppen van ritten alles behalve ideaal is”, aldus Cees Oostrom (projectleider Beter op weg). Je kunt niet verwachten dat iedere deelnemer dagelijks zijn rit handmatig bijhoudt en dit niet vergeet. Het algoritme van Livemobility is slimmer en zorgt dat medewerkersritten dagelijks automatisch worden toegevoegd aan het project.

“Een andere belangrijke reden om voor Livemobility te kiezen is de betrokkenheid bij het project. Dient er een kleine aanpassing gemaakt te worden aan de software dan is de update vaak al binnen een paar dagen beschikbaar! Ik werk het liefst in nauwe samenwerking met partners omdat alleen dan het beste resultaat wordt geboekt.” zo vertelt Cees. Deze samenwerking wordt beaamd door mede-oprichter Wouter de Valk: “Resultaten zijn de graadmeter binnen dergelijke projecten. Door de samenwerking aan te gaan met de servicedesk, accountmanager en projectmanager van Beter op weg is bijsturing veel gemakkelijker. Met ons partnerschap kunnen wij veel beter aansluiten bij uiteindelijke doelstellingen en voelt het als een gezamenlijke effort om deze te behalen.”

De overheid over fietsstimulering

De Nederlandse overheid is voornemens om meer werknemers te laten fietsen. Sterker nog, de persoonlijke ambitie van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Zo informeerde zij de kamer middels de Kamerbrief ambitie fiets. “Het is mijn ambitie om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school, familie of vrienden kunnen. De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, de leefbaarheid en gezondheid. Het zorgt voor minder files en geeft ruimte aan mensen die geen keuze hebben. Daarom wil ik het fietsen stimuleren met als doel dat er 200.000 extra forensen uit de auto gaan en dat we samen 3 miljard meer fietskilometers gaan maken.” Aldus Van Veldhoven.

Veel mensen pakken hun auto van en naar hun werk. Dit terwijl meer dan de helft van de ritten korter is dan 7,5 kilometer. Een prima afstand om te fietsen en de auto te laten staan! Ook bij Beter op weg bleek de gemiddelde woon-werkrit niet af te wijken van dit gemiddelde. Deze deelnemers gaven wij een zetje in de juiste richting door een passende beloning te geven voor de fietsritten. Punten die men kan uitgeven in een webshop op maat. Met verschillende plaatselijke producten die men kan bestellen in deze webshop maken wij fietsen leuk!

Duurzaam de toekomst in

Om het fietsgebruik in het woon-werk verkeer te bevorderen gaat staatssecretaris Van Veldhoven onder andere met grote landelijke werkgevers en het MKB in gesprek. Om zo samen te bepalen hoe bestaande (fiscale) regelingen optimaal benut kunnen worden. Denk hierbij aan de reiskostenvergoeding van 19 cent per km die werknemers kunnen krijgen of het inzetten van de vergoeding voor een nieuwe fiets. Verder geeft de Staatsecretaris aan dat er voorkeur wordt gegeven aan projecten die de overstap van auto naar OV en fiets mogelijk maken. Deze dienen verder te passen bij de regionale aanpak van fietsstimulering waarbij werknemers betrokkenheid voorop staat. “Dit is exact de aanpak van Livemobility. Wij geloven dat jouw medewerkers de sleutel tot succes hebben. Beleid bepalen zonder hierbij de medewerker te betrekken gaat niet het gewenste resultaat behalen.” Zo legt Wouter uit. Dit resulteerde in maar liefst 2000 spitsmijdingen per maand in Haarlem.

OVER BETER OP WEG HAARLEM

Beter op weg is een nieuw project voor iedereen die in de Waarderpolder werkt. Wil je geld en punten verdienen door je auto te laten staan en de fiets te pakken? Dan kun jij meedoen. Dat gaat heel simpel met een app die voor jou bijhoudt hoeveel woon-werk kilometers je in de spits fietst en wat je daarmee verdient. Je kan ook zien hoeveel fitter, duurzamer en sneller je bent op de fiets. Het project is voor werkgevers en hun medewerkers.

PROBLEEM

Beleid sluit niet aan bij medewerker

Te hoge co2-uitstoot

Filehoofdstad van Nederland

OPLOSSING

Medewerkers betrekken bij beleid met puntenbeloning

Bedrijven en medewerkers sturen op co2

Op maat KPI in dashboard met spitsmijdingen

RESULTATEN

35% verlaging van co2-uitstoot zakelijke ritten

20% verlaging van mobiliteitskosten

+50.000 spitsmijdingen

Livemobility proberen?

Wij helpen je graag op weg naar slimme mobiliteit

085 130 1551

info@livemobility.com